You are currently viewing Banchan  (반찬) jeb Bančans

Banchan (반찬) jeb Bančans

Korejiešu virtuve nav iedomājama bez Bančan (Banchan – 반찬). Tas ir nosaukums visiem korejiešu piedevu ēdieniem, kurus parasti pasniedz ar korejiešu pamatēdieniem, lai komplimentētu tos, un bagātinātu garšu. Parasti tiek pasniegti 2 līdz 12 piedevu ēdieni, mazās porcijās (bet ne vienmēr), un tos paredzēts dalīt ar visiem, kas atrodas pie galda. Tie tiek pasniegti pirms pamatēdiena, taču tie nav īsti nedz piedevas, nedz uzkodas. Tie ir radījuši pavisam savu ēdiena kategoriju: uzkodas, kas funkcionē, kā mazi pamatēdiena komplimenti un kontrasti, kā garšu simfonija ikviena mutē. Vairākums bančanu tiek gatavoti uz dārzeņu pamata, taču ir arī bančani, kas tiek gatavoti no augļiem,  jūras veltēm vai gaļas.

Salds un kraukšķīgs tofu – Dubugangdžong  (Dubugangjeong – 두부강정)
Augļu salāti Gvaiļselodu (Gwa-il-saeleodeu –  과일샐러드)
Nūdeles ar dārzeņiem – Džapče (Japchae – 잡채)
Fermentēti asie kāposti – Kimči (Kimchi – 김치)
Sautētas lotosa saknes  – Jongundžorim  (Yeon-geun-jorim 연근조림)
Korejiešu salātlapu salāti – Sagčugotdžori (Sangchu-geotjeori – 상추겉절이)
Liellopa pankūkas – Segogičon (Soegogi-jeon – 쇠고기전)
Asie gurķu salāti – Oimučim (Oi-muchim – 오이무침)
Marinēti redīsi – Damudži (Danmuji – 단무지)
Grauzdētas jūras aļģu loksnes – Gimgui (Gim-gui – 김구이)
Kubveida redīsa kimči salāti – Kagdugi (Kkakdugi – 깍두기)
Pikanti gurķi pildīti ar kimči – Oisobagi kimči (Oisobagi kimchi – 오이소박이 김치)
Cepti žāvēti anšovi – Mjuļčibokum (Myulchi bokkeum – 멸치볶음)
Spināti – Sigumčinamuļ  (Sigeumchi-namul – 시금치나물)
Sarullēta omlete – Gjeranmari (Gyeranmari – 계란말이)