Pēc bildes daudzi noteikti aizdomājas, kas ir izdarīts ar biezpiena gardumu, ko var iegādāties vietējā veikalā. Šis nebūs visiem tik zināmais saldums, bet gan tradicionāla Japāņu vasaras festivālu, un ne tikai, uzkoda.

Takojaki vārds ir cēlies no salikteņa ‘Tako’, kas japāņu valodā nozīmē astoņkājis un ‘Yaki’ jeb precīzāk ‘Yaku’, kas japāņu valodā nozīmē cept vai grilēt un ir kā daļa no daudzu ēdienu nosaukumiem. Cilvēku viedokļi par Takojaki vēsturi dalās, kur vieni uzskata, ka šis ēdiens ir cēlies no Akašijaki, kur mīklā ar lielāku olu daudzumu ir iecepts astoņkājis, kamēr otri uzskata, ka Takojaki pirmsākumi ir bijuši saistīti ar Čobojaki, kur sastāvdaļas bija tādas pašas kā šobrīd, tikai tā forma vairāk bija kā taisnstūrim, kamēr mūsdienās Takojaki ir līdzīgāks lodēm.

Un šī ēdiena izgudrotājs 1935.gadā bija Endo Tomekiči, bet Takojaki savu šī brīža formu ieguva brīdī, kad to vēl sauca par Radiojaki un šo vārdu viņi ieguva pēc tā laika populārākā izgudrojuma ‘Radio’. Toties tā galvenā sastāvdaļa nebija astoņkājis, bet gan liellopa gaļa. Un kad beidzot to aizstāja astoņkājis, piedzima Takojaki!

Un kopš tā popularitātes pieaugšanas, šis nu ir kā viens no biežāk sastopamajiem ēdieniem visos Japānas festivālos, veikalos un ēdiena bodēs, ko sauc par Jatai. Kā arī tiek uzskatīts, ka vismaz 80% mājsaimniecībās ir Takojaki pannas, kur nu receptes atšķirsies pat starp ģimenes locekļiem, jo katram ir kas tuvāks sirdij par astoņkāji.

Šo uzkodu vislabāk ir pasniegt siltu, bet vēl labāk, ja to gatavo paši, it sevišķi draugu lokā tā sauktajās “Takojaki Ballītēs”, jo viss ēdiens vislabāk garšo tad, ja to ēd ar kādu kopā!